13 June 2013

Pandai nasihatt , tapiiiii

ASSALAMUALAIKUM,

Entry kali ni aku nak share dekat korang video MatLuthfi . Yang sngat ohsem nihh . Bro , waa respect la sama luu . Idea yang sangat bernas dan mungkin takdak orang yang boleh pikir untuk lakukan seperti ini .


Dunia hari ini memang banyak manusia yang sebegini .

Setiap orang ada kesilapan dan kesalahan, pelbagai cara boleh kita gunakan untuk memperbaiki kesilapan
 orang lain. tapi, janganlah menggunakan kekerasan.
"Jika orang lain jahat, banyak melakukan dosa, jangan umpamakan diri dan tak semestinya kita ini terlalu baik dan tak melakukan dosa langsong  "

''tp bila 'haa da satu masalah dpan mata' ang x reti nak selesai kn''
Aku memang setuju apa yang matluthfi ckap nihh . People just cant do it when things happen in front of them. 

Kita Jangan tau nak cakap je , cuba selidik dulu apa masalah kawan kita tuh . Sebagai kawan,
sepatutnya boleh membantu kawan yang mengalami kesusahan bukannya mencari kesalahan kawan tersebut.
Memang ye , aku banyak kenal jenis orang yang berperwatakan macam ni .Tapi , entahlah .Bila nak ditegur dikatanya semuanya kita yang salah .
Kita hidup ini jangan cepat sangat menghukum sebaliknya selidik terlebih dahulu sebelum 
membuat sesuatu tindakan. 
Tak salah kan ? 
Memang kita tau kawan kita tuh berada di tempat yang salah , iaitu tempat yang boleh membawa kepada perkara yang menyalahi hukum Allah dan terdorong kepada perbuatan maksiat yang mana boleh terjerumus seseorang ke neraka jahanam .
Tapi cuba kita , sebagai seorang sahabat beri peringatan , nasihat dengan cara yang baik .slow talk , apa masalah kawan kita tu . Tapi , bukan memaki hamun dengan kata-kata yang kesat .Sehingga boleh menjatuhkan air muka kawan kita tu .Kalau dah gitu memang payah la beliau nak berubah . ye tak ?

Realiti insan ,
Fikir-fikirkanlahh .
wassalam .
:)

1 comment:

  1. follow juga ya blog saya http://hardy-bonvisa.blogspot.com/

    ReplyDelete

♥ tinggalkan komen korang kat sini ♥